Den perfekta knäcken?

 
 
Ingen jul utan knäck! Så är det hemma hos iallafall. Även om knäcken kan kräva lite tålamod så finns det några knep för att göra det hela lite enklare. 
Se till att inte ha för hög värme när du bokar knäcken den ska inte stormkoka utan puttra lite lagom  på medelvärme. Vid 125 ° är den redo att hällas upp. Har du inte tillgång till en termometer så testa med kulprovet d v s ta en tesked av den kokande smeten och häll i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula är knäcken klar. Flyter smeten ut så behöver den koka lite till.
För att slippa  kladd när smeten hälls i formarna brukar jag använda ett vanligt rostfritt  5 dl mått med pip.
Det finns även knäcktrattar som smidigt dosera smeten.
 
Du behöver 
2 dl strösocker 
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 tsk smör
1 tsk honung
Ca 0.5 dl mandel
 
Gör så här
1. Koka upp grädde, sirap och socker under omrörning
2. Vanligtvis behöver knäcken koka 20-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Rör om då och då.
3. Testa med termometer eller kulprove för att se om den är färdig.
4. Blanda i smöret och ha i hackad mandel om så önskas.
5. Häll upp smeten i formarna. Låt svalna
 
Jul | Baka, Bakblogg, Julgodis, Knäck | |
#1 - - Caroline:

Så gott med knäck. :)

Upp