Klassisk semla

Nu är det snart dags att mumsa på dessa godbullar igen, närmare bestämt den 13 februari. Här tjuvstartar vi lite men tanken är att hinna med mer än ett recept 😉
Du behöver 
1/2 paket jäst (25 g)
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl 
Pensling
ägg
Fyllning
100 g mandelmassa
2 1/2 msk mjölk
Garnering
2 dl vispgrädde
Florsocker
 
Glutenfritt? Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix 
 
Gör så här
1. Smält smöret och blanda med mjölken. Värm/låt svalna till fingervarmt ( 37°C ). Smula jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
 
2.Tillsätt resten av degvätskan och övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 30 min.
 
3. Knåda degen smidig på mjölad bänk med resterande mjöl. Dela i 10 bitar och forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
 
 4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 10 min 250 °. Låt bullarna kallna på galler.
 
 5. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av bullen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Lägg fyllningen i hålet på bullarna.
 
6.Vispa grädden till fast. Klicka eller spritsa på bullarna och lägg på locken. Pudrad över florsocker.
Servera!
 
Glutenfritt, Semlor | Baka, Bakblogg, Recept | |
Upp