Äppelpajstårta


I år hade jag bestämt mig för att göra en riktigt chokladig kreation och bjuda på till min födelsedag men när tiden inte riktigt räckte till och det fanns färdiga vaniljbottnar i frysen så föll valet på den här fantastiskt goda äppelpajstårtan istället. Receptet improviserade jag ihop tidigare i höst och kombination smulpaj, äppelkaka och tårta i ett med en fyllning av mjuka, kaneldoftande äpplen och len vaniljgrädde, täckt av grädde och dekorerad med havresmul kan inte bli fel!
Du behöver
Botten
Rund form med löstagbar kant ca 20-24 cm
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
4-5 äpplen
3 msk smör
3 msk strösocker
1 tsk kanel
3 msk strösocker
1 tsk kanel
5 msk marsanpulver
2 dl mjölk
2 dl grädde
Havresmul
2 dl havregryn
3 msk ljus sirap
2 msk smör
3 msk ljus sirap
2 msk smör
Gräddtäcke
3 dl Grädde
Gör så här
Botten
1. Vispa ägg och socker pösigt
2. Blanda övriga ingredienser och rör ner i smeten
3. Grädda i 175° 30-40 min
Fyllning
1. Vispa ihop marsanpulvret med mjölken och ställ i kylen.
2. Vispa grädden
3. Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor
4. Stek klyftorna i smöret någon minut, tillsätt sockret. Stek ytterligare några minuter till äpplena är mjuka. Strö över kanel.
Havresmul
Blanda havregryn, sirap och smör i en stekpanna och låt smälta samman på medelhög värme under omrörning tills det fått färg. Låt svalna.
Gräddtäcke
Vispa grädden och vaniljsockret ganska fast
Montering och dekor
1.Dela bottnen i tre delar
2. Bred på hälften av marsangrädden och hälften av äpplena. Lägg på en ny botten och upprepa.
3. Spackla tårtan med grädden och spritsa topparna.
4. Använd handen för att klä den nedre delen av tårtan med havresmulet. Strö det som bli kvar över toppen på tårtan.