Snickersbitar

 
 
 
Här förgyller vi nyårsfirandet med de alltid lika uppskattade snickersbitarna. Hos oss är de en klassiker i julgodisbuffen men de passar lika bra året runt, på kalaset eller varför inte till fredagsmyset. Enkla att göra och det är svårt att misslyckas 😀
 
Du behöver 
350 gram jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
7 dl liter rispuffar
1 dl cocos
150 gram mörkchoklad
 
Gör så här
1. Klä en form 20X30cm med bakplåtspapper.
2. Blanda jordnötssmöret, socker och sirapen i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.
3.Tag kastrullen från plattan och rör ned puffarna tillsammans med cocosen.Bred ut allt jämt i formen
4.  Smält chokladen och bred den över smeten. Låt kakan svalna tills chokladen stelnat helt innan den skärs upp i bitar.
 
 

 
 
 
Barnkalas, Jul | Bakblogg, Julgodis, Recept | | Kommentera |

Knäck m Choklad

Kombinationen knäck och choklad är bara så god! 
Du behöver
1.Knäck , använd  gärna mitt recept "Den perfekta knäcken" (amvänd bloggens sökfunktion) MEN fyll bara formarna till hälften.
2.Choklad ca 50-100 g beroende på hur mycket knäcksmet du hällt i formarna 
Gör så här
Smält chokladen och häll i de halvfyllda knäckformarna. Låt chokladen stelna.
Klart 😀
 
 
 
Jul | Bakblogg, Choklad, Julgodis, Knäck, Recept | | En kommentar |

Äppelpajstårta

 
 
I år hade jag bestämt mig för att göra en riktigt chokladig kreation och bjuda på till min födelsedag men när tiden inte riktigt räckte till och det fanns färdiga  vaniljbottnar i frysen så föll valet på den här fantastiskt goda äppelpajstårtan istället. Receptet improviserade jag ihop tidigare  i höst och kombination smulpaj, äppelkaka och tårta i ett med en fyllning  av mjuka, kaneldoftande äpplen  och len vaniljgrädde, täckt av grädde  och dekorerad med havresmul kan inte bli fel!
 
Du behöver
Botten 
Rund form med löstagbar kant ca 20-24 cm
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
4-5 äpplen
3 msk smör
3 msk strösocker
1 tsk kanel
5 msk marsanpulver
2 dl mjölk
2 dl grädde 
Havresmul
2 dl havregryn
3 msk ljus sirap
2 msk smör
Gräddtäcke
3 dl Grädde
 
Gör så här
Botten
1. Vispa ägg och socker pösigt
2. Blanda övriga ingredienser och rör ner i smeten
3. Grädda i 175° 30-40 min
Fyllning 
1. Vispa ihop marsanpulvret med mjölken och ställ i kylen. 
2. Vispa grädden 
3. Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor
4. Stek klyftorna i smöret någon minut, tillsätt sockret. Stek ytterligare några minuter till äpplena är mjuka. Strö över kanel.
Havresmul
Blanda havregryn, sirap och smör i en stekpanna och låt smälta samman på medelhög värme under omrörning tills det fått färg. Låt svalna.
Gräddtäcke
Vispa grädden och vaniljsockret ganska fast
 
Montering och dekor
1.Dela bottnen i tre delar
2. Bred på hälften av marsangrädden och hälften av äpplena. Lägg på en ny botten och upprepa.
3. Spackla tårtan med  grädden och spritsa topparna.
4. Använd handen för att klä den nedre delen av tårtan med havresmulet. Strö det som bli kvar över toppen på tårtan.
Tårtor | Bakblogg, Recept | | Kommentera |
Upp