Klassisk semla

Nu är det snart dags att mumsa på dessa godbullar igen, närmare bestämt den 13 februari. Här tjuvstartar vi lite men tanken är att hinna med mer än ett recept 😉
Du behöver 
1/2 paket jäst (25 g)
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl 
Pensling
ägg
Fyllning
100 g mandelmassa
2 1/2 msk mjölk
Garnering
2 dl vispgrädde
Florsocker
 
Glutenfritt? Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix 
 
Gör så här
1. Smält smöret och blanda med mjölken. Värm/låt svalna till fingervarmt ( 37°C ). Smula jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
 
2.Tillsätt resten av degvätskan och övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 30 min.
 
3. Knåda degen smidig på mjölad bänk med resterande mjöl. Dela i 10 bitar och forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
 
 4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 10 min 250 °. Låt bullarna kallna på galler.
 
 5. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av bullen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Lägg fyllningen i hålet på bullarna.
 
6.Vispa grädden till fast. Klicka eller spritsa på bullarna och lägg på locken. Pudrad över florsocker.
Servera!
 
Glutenfritt, Semlor | Baka, Bakblogg, Recept | | Kommentera |

Blåbärstårta med vanilj

 
 
 
 
 
Du behöver
Botten
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl eller glutenfri mjölmix
2 tsk vaniljsocker 
 
Fyllning
1 dl blåbärssylt
1 dl grädde
3 msk marsankräm
1  dl mjölk
 
Spackel & sprits
200 g smör
4 dl florsocker
1/3 msk vaniljsocker
0,75 dl kokande vatten
 
Topping
1 dl Blåbär
Florsocker
 
 
Gör så här
 
Botten
1. Vispa ägg med socker tills det blir vitt och fluffigt
2. Blanda övriga ingredienser och vänd ner i fluffet
3. Grädda i 175 grader ca 30-40 min
Fyllning
1. Blanda marsanpulvret med mjölken och ställ i kylen  
2. Vispa grädden fast och blanda sedan ihop med marsankrämen
Spackel & sprits
1. Vispa ihop smör, flor- och vaniljsocker
2.  Tillsätt det kokande vattnet. Vispa ca 10 min
Montering
1. Dela botten i 3 delar.
2. Droppa ett par tsk utspädd hallonsaft  på en botten Bred på blåbärssylten och lägg på botten nr två. Droppa på lite mer saft och sedan marsan/gräddblandningen. Lägg på den sista bottnen
3. Täck tårtan med spacklet, jag använder en vanlig  matkniv. 
4. Spritsa rosor och lägg blåbär i mitten. Ställ i kylen.
Ta fram tårtan ca 15 min innan servering så den mjuknar lite
 
 
 
 
 
Tårtor | Baka, Bakblogg, Blåbär, Recept, Tårta | | Kommentera |

Chokladtårta m Ferrero Rocher


 
Den här tårtan behöver väl knappast ngn närmare beskrivning, det räcker med en blick för att förstå hur god den är 😋😍
Du behöver 
Botten
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl eller glutenfri mjölmix
0,5 dl kakao
 
Fyllning
200 g mjölkchoklad (jag använde havssalt och mandel)
3 dl grädde
1/2 dl kaffe
 
Spackel & sprits
200 g smör
4 dl florsocker
1/3 msk vaniljsocker
0,75 dl kakao
0,75 dl kokande vatten
 
Dropp
Ca 1 dl grädde
100 g mörk choklad
 
Topping
8 Ferrero Rocher bollar
 
Gör så här
Fyllning
1. Smält chokladen och rör ihop med grädden.
2. Ställ i kylen ca 6 h
Botten
1. Vispa ägg med socker tills det blir vitt och fluffigt
2. Blanda övriga ingredienser och vänd ner i fluffet
3. Grädda i 175 grader ca 30-40 min
Spackel & sprits
1. Vispa ihop smör, kakao, flor- och vaniljsocker
2.  Tillsätt det kokande vattnet. Vispa ca 10 min
Montering
1. Dela botten i 3 delar.
2. Droppa ett par tsk kaffe på en botten. Klicka ut fluffet och lägg på botten nr två. Upprepa!
3. Täck tårtan med spacklet, jag använder en vanlig  matkniv. Ställ den i kylen och gör droppet
Dropp
1. Smält chokladen och blanda i grädden under omrörning 
Montering forts 
4. Bred droppet över tårtan och använd en tesked för att peta ner det över kanten så det bildas chokladdroppar.
5. Spritsa eller klicka toppar och lägg på Ferrerobollarna på. Ställ i kylen.
Ta fram tårtan ca 15 min innan servering så den mjuknar lite
 
 
Baka med godis, Choklad, Tårtor | Baka, Bakblogg, Barnkalas, Choklad, Glutenfritt | | Kommentera |
Upp